fbpx

Harmonija

Svet je harmonija… Tudi sama zase menim, da sem harmonična. Pravim tudi, da sem izjemno praktična, realna in pridna bikica, ki vzame ljudi, stvari in dogodke čim bolj take, kot v resnici so. Pa so res takšni? Prvi vtis je sicer res pomemben, a hkrati sem že ničkolikokrat ugotovila, kako zelo lahko videz vara. Kako zelo me nekdo ali nekaj kasneje lahko preseneti in povsem ovrže moja prva prepričanja in se izkaže za povsem nekaj drugega, drugačnega… Kaj želim povedati? Da se poleg očitnega za vsakomur in za vsem skriva nekaj več! To nekaj več pa ni le nezanemarljivo, ampak celo zelo pomembno, včasih celo usodno.

Nikoli se nisem živeti učila iz knjig, temveč obratno – življenje samo me je vodilo preko številnih izkušenj in preizkušenj ter tako vzgajalo, medtem pa sem tudi pokukala v knjige in v njih našla potrditev svojih spoznanj. Moja lastna praksa pa je vsa leta pridno »sestavljala in beležila« teorijo, ki sem se jo potem končno odločila deliti z drugimi. Zakaj? Ker so se mi vsa dognanja izkazala (v praksi, seveda …) za točna, dobra, koristna in mi občutno skrajšala ter pomagala doseči zastavljene cilje. Ker imam rezultate, upravičeno verjamem v svoja osvojena prepričanja in načine uspešnega krmarjenja naše barke – tako po mirni prostrani gladini širnega morja ( kar seveda ni težko), kot tudi po razburkanih in včasih že kar grozljivih valovih …

Seveda sem naletela tudi na ovire, pomisleke! Ena takšnih je bila, ko sem ugotovila, da se rešitev, ki jo sicer v hipu stresem iz rokava ob svetovanju drugim, nekako izmika, ko rešujem lastne težave. Seveda, saj sem v tem primeru polna čustev, ki ukradejo mirno in trezno presojo, pogosto zameglijo razum in mi preprečujejo stanje videti povsem realno, kot ga lahko vidim pri ocenjevanju situacije drugih, ko nisem neposredno vpletena. Toda za učinkovito reševanje različnih situacij, tudi lastnih, je še kako pomembna realnost, zbranost in nepristranskost. Zato sem se tudi reševanja oz. spreminjanja svojih situacij in odnosov, s katerimi nisem bila zadovoljna, zaradi katerih sem bila jezna, žalostna in celo zelo prizadeta, lotila zbrano in razsodno. Uspelo mi je, čeprav ni bilo vselej najlažje, polno je bilo tudi žalosti, obupa, brezvolje. A v takšnih trenutkih sem se naučila tudi sami sebi (kar je bilo, kot rečeno, najtežje ) odgovoriti na povsem zadovoljiv način, se pomiriti in si vliti nove volje, energije in optimizma in si predvsem svetovati. Spreminjala sem torej svoj pogled na svet, na situacije, spreminjala sebe, svoje odnose z ljudmi in okoljem, posledično pa sem s tem spreminjala druge ljudi – njihova ravnanja in odnose do mene, ki so postajali vse bolj taki, kot sem jih jaz želela in potrebovala.

Ja, odnosi … Najbrž ste že večkrat slišali naslednjo misel: V življenju ne šteje, koliko in kaj imamo (smo imeli), ampak koga! Slej ali prej vsak spozna, da so pomembni le odnosi. Dosti bolje je, če to ugotovimo kmalu, čim prej oz. dovolj zgodaj, da imamo čas to upoštevati, da tudi sami v tem življenju živimo predvsem in najprej v dobrih, mirnih, ljubečih odnosih z vsemi in vsem, kar nas obdaja. Dosti bolje in lepše za nas in za vse okrog nas. Harmonija. Harmonija je sreča. Harmonija je pravo razmerje vsega, kar se dogaja, vsega, kar je, je bilo in bo. Vse na svetu – narava, dogodki, občutki … se harmonično prepleta in je ustvarjeno za harmonijo. Človek je tisti, ki zaradi svojih, pogosto nerazumnih potreb in prepogosto nerazsodnih, nepotrebnih želja »v imenu sreče« to harmonijo ruši. In potem – seveda, ni srečen! Kakšna ironija. Toda življenja se ne da prelisičiti. Še posebej ne, ko se mu zoperstavimo. Zato, dragi moji, stopimo v korak ob njem, z njim z roko v roki, v harmoniji. Za to ne potrebujemo veliko, le iskren namen, jasno in pozitivno misel in sem pa tja kak nasvet, da si to učenje olajšamo in skrajšamo, pa bomo občutili ter dosegli to, česar si vsi želimo in za kar si vsi prizadevamo – srečo.

Rada bom z vami delila svoja spoznanja in občutke, ki so plod samo mojih realnih izkušenj in za katere vam zagotavljam, da vam bodo v pomoč pri iskanju miru, zadovoljstva, blagostanja, ljubezni in sreče, da čim prej in s čim manj lastnih slabih izkušenj ustvarite zase harmonijo vsega tega!

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje