fbpx

Otroci in mladostniki so…

bitja, ki potrebujejo našo pomoč,razumevanje in potrpljenje

Ko se odločamo za spočetje otroka, se velikokrat prenaglimo in premalo pretehtamo situacije, ki prihajajo s prihodom novorojenčka na svet. Pozabljamo, da naš otrok potrebuje vso našo skrb, nego in pozornost, da smo pravzaprav mi bitja, ki jih peljemo po poti spoznavanja življenja, sveta in vsega, kar se dogaja na naši zemeljski obli. To nežno, nebogljeno bitje samo strmi radovedno v nas in pričakuje, da mu damo vse; sebe, ljubezen, pogled na življenje in še veliko več, kot sem naštela.

Če tega otroku ne zmoremo dati, si najti čas zanj, se veliko pogovarjati in ga usmerjati, se hitro zgodi, da otrok bega in ne najde sebe, nima ciljev in je zgubljen v današnjem že tako napetem in hitrem tempu življenja. Raste v mladostnika. Premalo pozornosti in ljubezni, premalo starševske pomoči pri učenju, pisanju nalog, zanimanju za otrokove izven šolske dejavnosti lahko v otroku vzbudi misel, da nas pravzaprav nič ne zanima, kaj se z njim dogaja, da lahko dela kar si zaželi, pa tako in tako ne bo nobenega učinka in ga bomo venomer pustili samega, s svojimi obveznostmi, pa tudi težavami in skrbmi. Tudi otroci jih imajo: skrbi, težave, stiske. Dostikrat se v svojih stiskah, ko se ne morejo zaradi naših obveznosti, morda tudi naše prevelike avtoritete pogovoriti z nami, nam zaupati, zatečejo v svoj svet, so trmasti, postanejo histerični in zaprti vase, nič več pripravljeni za komunikacijo.

Kar sem zgoraj napisala, je le delček vsega, v resnici pa so lahko izkušnje otrok in mladostnikov še mnogo hujše, težje in žalostne. Veliko imam izkušenj na področju komunikacije z mladostniki, saj mi zaupajo, skozi pogovore prihajamo do zaključkov, kje, kako, zakaj je prišlo do napetih situacij v odnosih s starši. Prav tako se s starši pogovarjam in jim razjasnim, zakaj je prišlo do zapletov v odnosih z njihovimi otroki.

Moja velika preizkušnja je bilo dekle, s katerim sem vzpostavila kontakt. V svoji stiski se je obrnila name, se me oklenila kot odrešilne bilke in upala, da bodo njene težave s tem, ko se pogovarjava kar zbledele, izginile. A žal, nisem čarobna palčka, ki jo aktiviraš in vse se reši in zaključi. Potrebovali sva dneve, mesece, leta … a bila sem tu, za njo in srečna sem, da je danes srečna, zadovoljna in uspešna pri svojem delu.
Dekle je živelo v zavodu, kjer so se nahajali tudi drugi otroci; otroci alkoholikov, socialno ogroženih družin, otroci, zapuščeni ob porodu … Ta deklica je bila hči alkoholikov. Njene velike duševne stiske so jo privedle do zavoda, kjer je našla topel dom, hrano, oblačila in še mnogo več. A žal, matere in očeta, te ljubezni tam ni bilo, čeprav se je močno povezala z eno izmed vzgojiteljic.

Predvsem si je želela pomagati mami in očetu, kljub vsemu, kar je preživela ob njiju doma. Ko je končala srednjo šolo in se zaposlila, jima je vedno znova pomagala, kupovala hrano, cigarete, pa tudi alkohol, saj se je počutila dolžno skrbeti za njiju. Pomivala je posodo v lokalih, pomagala v kuhinji, ker ni našla dela v svojem poklicu. Občasno sva se slišali in s čiščenjem čaker, energijsko podporo in odstranjevanjem njenih karmičnih blokad, ki so ji delale težo v življenju, sem ji veliko pomagala, da je zmogla premagovati to težko življenjsko preizkušnjo in da se je imela s kom pogovoriti, ko ji je bilo najhuje. Pogledali sva ciganske karte, vprašali nihalo, kaj ji še sledi v življenju in z napovedjo, da bo spoznala fanta, ki bo iskren do nje, dober in pošten sem ji vlila novo upanje v svetlo prihodnost. Nekako dve leti je delala, poleg dela še študirala, ko si je zmogla najeti majceno stanovanje in se preseliti ter živeti svoje življenje ,a še vedno s skrbjo do svojih staršev. V tem času sva s terapijami, čiščenjem in prana terapijo odstranili njeno prepričanje, da je dolžna skrbeti za mamo in očeta. To je delala potem le še zato, ker je želela. Počutila se je mnogo bolje in ni bilo tistega občutka krivde in stiske v njej. Dvignila se ji je tudi samozavest in postala je veliko bolj optimistična. Ob študiju je spoznala tudi fanta, ki sem ji ga »napovedala« in ni mogla verjeti, da se ji dogajajo lepe stvari. Navajena je bila le na težke, hude trenutke in situacije, pa se je vse tako lepo obrnilo in, počutila se je, kot da je začela doživljati pravljico. Tudi tu sem ji morala kar veliko pomagati s terapijami, da je znala umirjeno sprejemati te lepe trenutke. Našla je sebe, smisel življenja, kasneje s tem fantom zaživela, si ustvarila dom in družino, ter našla delo, ki jo je veselilo in je bila zanj izučena.Srečna sem, da sem bila del te zgodbe, da sem pomagala z vsem svojim znanjem in svojo ljubeznijo, ki jo imam do svojega dela. To zgodbo sem izbrala, ker mi je segla globoko v srce. Pa ni edina takšna. Imam jih še veliko na zalogi. Povezanih s partnerskimi odnosi, financami, zaposlitvijo. Naši hišni ljubljenčki in domače živali pa so moja velika ljubezen in s srcem sem vedno del njih.

Deli članek na:

Facebook
Twitter
Ugodno svetovanje

Pokličite:

GRATIS pogovor:
za vse nove stranke prvi pogovor GRATIS

Rezervirajte pogovor za kasneje